Overleg:Een fiets kopen

Uit FietsVakantieWiki

(Doorverwezen vanaf Overleg:Fiets)
Ga naar: navigatie, zoeken

De tandem

Tandems zijn uitstekend geschikt voor een fietsvakantie. Onder het motto "alles wat je thuislaat is meegenomen" kun je de bagage voor twee personen ruimschoots vervoeren.


Fietstassen of bagagekar?

Als je met de tandem op fietsvakantie gaat zijn er twee hoofdmanieren van bagagetransport: fietstassen of een aanhanger. Beide systemen hebben zo hun eigen voor- en nadelen die hierna worden toegelicht. De uiteindelijke keuze hangt af van ieders eigen situatie en wensen.


Fietstassen

Bij gebruik van fietstassen kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

  • Achtertassen, zowel voorop als achterop
  • Een stuurtas
  • Een roltas op de bagagedrager

Het gebruik van "achter"tassen zorgt voor voldoende bergruimte voor alle bagage van twee personen inclusief tent en kookspullen. Bagagedragers Fietstassen hang je aan bagagedragers. Daaraan worden voor tandems geen speciale eisen gesteld. Je kunt dus bijvoorbeeld kiezen voor topmerken zoals Tubus (gemaakt uit holle stalen buis) of Old Man Mountain. Maar ook een no-name drager kan jarenlang goede diensten bewijzen.


Aanhangers voor bagage

Steeds vaker komen (meestal 1-wielige) aanhangers voor bagagevervoer in zwang. Deze hebben het grote voordeel dat er minder gewicht op de fiets zelf rust. Bovendien past zo'n aanhanger ook achter een fiets waar geen bagagedrager op past, bijvoorbeeld een volledig geveerde mountainbike. De rij-eigenschappen van deze aanhangers zijn voortreffelijk. Afgezien van het gewicht merk je nauwelijks dat er iets achter je fiets hangt. En waar voortassen de besturing van een tandem duidelijk trager maken is daarvan bij de aanhanger geen sprake van. Voorbeelden van bagage-aanhangers zijn:

  • BOB Yak
  • Kool Stop Wilderbeast
  • Burley Nomad
  • Radical

Bron van alle informatie: Tandemclub.nl