Luxemburg

Uit FietsVakantieWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

Situeringskaart

Fietsen in Luxemburg

Het land en de mensen

Bevolking en taal

Communicatie met de lokale mensen

 • Luxemburgers hebben hun eigen taal, het Letzeburgs, verwant aan het Duits. Voor ons niet te volgen.
 • De officiële voertaal is Frans, maar met Duits kun je ook goed terecht en ook het Engels wordt door een deel van de bevolking beheerst. Er zelfs mensen die Nederlands spreken.

Gastvrijheid

 • De bevolking is vriendelijk en behulpzaam.

Veiligheid

Geld

Munteenheid

 • De munteenheid is de Euro.

Wisselen (euro’s, dollars)

Travellercheques

Betaalkaarten (Maestro -VISA – Mastercard)

Visum

Vanuit Belgie / Nederland

Vanuit de buurlanden

Speciale clausules

Communicatie

Internet

Telefoon, GSM

Post, poste restante

Fotoverzameling

Speciale bezienswaardigheden

Fietsen

Hoe er te komen

Per vliegtuig

Per boot

Per auto

Per trein

Apart transport voor de fiets

Lokaal vervoer

Fiets op bus

Fiets op trein

Fiets op boot

Liften met de fiets

Fietsroutes

Bestaande fietsroutes

 • Bij de diverse toeristische diensten zijn er folders te verkrijgen met beschreven fietsroutes in hun omgeving. 23 van dergelijke tochten kun je aanvragen bij de toeristische dienst in het groothertogdom zelf (zie http://www.ont.lu/admin/editor/img_popup.php?img_url=http://80.92.89.19/upload/sports_sante/carte_pistescyclables_nat.jpg). Het totale netwerk van bewegwijzerde fietspaden telt 900 km.
 • Veel beschreven doorgaande lange afstandsfietsroutes lopen door Luxemburg, zoals De groene weg naar de Middellandse Zee, Onbegrensd fietsen van Amsterdam naar Rome, en Onbegrends Fietsen van Antwerpen naar Venetië. Het Luxemburgse gedeelte wordt in de routeboekjes kort beschreven.
 • Kettler brengt een Duitstalige fietsrouteboekje uit. Voor meer informatie en updates zie http://www.kettler-verlag.de .
 • http://www.CyclingFriends.net : Alle fietsroutes in Benelux online op Cycling Friends ism Fietsnet (print routes, exporteer naar Gps, etc.)

Leuke trajecten

Kaart met foto-links

Wegen en verkeer

Staat van de wegen

Dichtheid van het wegennet

Verkeersdrukte / gevaar

Aanwezigheid (vrijliggende) fietspaden

Bewegwijzering

Beste fietsperiode

Seizoenen (droog / nat)

 • Meest geschikte periode is mei tot half oktober.

Toeristisch hoogseizoen

 • In de zomermaanden of verlengde weekends kan het behoorlijk druk zijn met toeristen uit België, Nederland en Duitsland.

Heersende windrichtingen

Gemiddelde temperatuur

Onderdelen en reparatie

 • Fietshuur is vrij algemeen, tot aan tandems en kinderfietsen toe. Vaak verhuren gezinscampings ook fietsen.

Reserveonderdelen

 • Fietsenmakers zijn dun gezaaid. Neem dus reserveonderdelen mee. Voor racefietsen zijn nog wel materialen te vinden; de 26- en 28-inch banden zijn vrij algemeen, in tegenstelling tot de 27-inch banden.

Fietsenmakers

Leven

Overnachten

Campings – wildkamperen – natuurcampings

 • Luxemburg heeft de grootste campingdichtheid ter wereld. Meestal zijn deze campings het hele jaar door vol met verblijfskampeerders, maar eigen ervaring leert dat er voor individuele fietsers altijd wel een plaatsje wordt gevonden. Let op om niet te dicht bij de oever te kamperen; in korte tijd kan het water flink stijgen en loopt het terrein gemakkelijk onder.
 • Hoewel er wel goede plekjes te vinden zijn, is het lastig om wild te kamperen. Er wordt nauwlettend gewaakt over de restjes natuur. Zorg er in ieder geval voor dat je 's morgens heel vroeg weg bent, want houthakkers zijn onverbiddelijk als ze je betrappen. Verwacht niet snel toestemming te krijgen van particuliere eigenaren om op hun grond te kamperen.

Jeugdherbergen

Guesthouses, lodges en hotels

 • Kenmerkend voor de Luxemburgse jeugdherbergen is de afwezigheid van individuele douchecellen. Douches zijn er wel, maar meestal in de vorm zoals wij die kennen van zwembaden bij ons. De landelijke jeugdherbergen ademen gelukkig nog die gezellige sfeer van weleer. Enkele hebben nog ouderwetse slaapzalen, maar meestal zijn er ook kleine kamers. Je kunt steevast rekenen op een behoorlijk avondmaal na een dagje inspanning. De jeugdherbergen liggen op wandelafstand van elkaar en worden veel door wandelaars gebruikt.
 • Het schijnt dat kinderen tot en met acht jaar niet overal welkom zijn; informeer dus goed van tevoren.

Particulieren

 • Zimmer frei: Ook in Luxemburg kent deze formule een zekere populariteit. Meestal trachten uitbaters van kleine pensionnetjes op die manier nog toeristen te trekken. Een goed alternatief als je het 's avonds wat comfortabeler wilt hebben. Ook particulieren en boerderijen proberen op die manier wat bij te verdienen.
 • Gite d'etappe: Net zoals in Frankrijk en Wallonië heb je ze ook in Luxemburg. Daarnaast bestaat er ook een vorm van hoevetoerisme die voor fietsers interessant kan zijn. Een lijst met deze verschillende vormen kan opgevraagd worden bij de Association pour la Tourisme Rural, 48 route de Bastogne, L-9176 Niederfeulen, tel 00352-82720.

Specifieke adressen

Eten en drinken

Kookbrandstof

Markten

Supermarkten

Kraampjes op straat

Restaurants

 • Eten en drinken zijn overal vinden. Bij veel cafés kun je tussen de middag en ‘s avonds goed warm eten voor niet al te veel geld.

Drinkbaar water

Inentingen & gezondheid

Veelvoorkomende ziekten

Verplichte inentingen

Nuttige inentingen voor fietsers

Nuttige zaken in de reisapotheek

Beschikbaarheid hospitalen / dokters

Informatiebronnen

 • Letzebuerger Velos Initiative: 6 Rue Vauban, L-2663 Luxembourg; http://www.lvi.lu , lvi@pt.lu .

Reisverslagen

Elk jaar organiseert de Vakantiefietser een groepstocht. Hieronder de verslagen van de tochten die mede door Luxenmburg leidden.

 1. 2005 - Groepsfietstocht: Eifel
 2. 2006 - Groepsfietstocht: Saarland


 • Joke en Wim fietsten in 2011 'Langs oude wegen' van Lourdes naar Maastricht ook door Luxemburg www.wikno.nl/2011/
 • Joke en Wim fietsten in 2012 'Onbegrends naar Venetië' ook een stuk door Luxemburg www.wikno.nl/2012/
 • Joke en Wim fietsten in 2018 'Het Spoor van de Vrijheid' in tegengestelde richting www.wikno.nl/2018/

Landkaarten

 • Michelin nr. 214: Luxemburg staat in 2 delen op kaart nr. 214. Op deze kaart staan de apart aangelegde fietspaden met een dunne rode lijn ingetekend. Het kan daarbij gaan om omgebouwde oude spoorlijnen, jaagpaden, enz.
 • Michelin nr. 215 (1:150.000). Luxemburg als geheel op één kaart. Ondanks wat de schaal doet vermoeden, bevat deze kaart niet meer details dan de overige kaarten op 1:200.000.
 • Semi-topografische kaart (1:50.000). In twee delen: noord en zuid. Een goede fietskaart om ook de kleinste wegen terug te kunnen vinden en met veel nuttige info voor fietstochten. Deze kaarten zijn in elke jeugdherberg in Luxemburg te verkrijgen.
 • Fietskaarten van Sportoena (1:50.000). Hierop vind je kleine weggetjes, reliëf, campings en fietsenmakers.

Reisgidsen

Boeken

GPS tracks

Nuttige links

http://www.fietsvakantielinks.nl/Landen/Fietsvakantie%20Luxemburg.html veel links met fietsvakantieinfo Luxemburg, o.a routes, kaarten, gidsen, overnachtingen en vervoer
www.travelbybike.be : Reisverslagen, routetabellen, detailkaartjes, landeninformatie en foto's van meer dan 10 fietsvakanties, waaronder door Luxemburg. Daarnaast ook informatie over fietsvakanties tijdens zwangerschap, fietsmateriaal en fietsvervoer.
http://www.lvi.lu Letzebuerger Velos Initiative. Een soort Luxemburgse ENFB.
http://www.fietsvakantiepagina.nl/luxemburg.html .
http://www.ont.lu/spor-nl-6-27.html
http://www.landenkompas.nl/luxemburg - Belangrijke en nuttige reisinformatie 
http://www.CyclingFriends.net : Alle fietsroutes in Benelux online op Cycling Friends ism Fietsnet (print routes, exporteer naar Gps, etc.)

Tips