Litouwen: verschil tussen versies

Uit FietsVakantieWiki

Ga naar: navigatie, zoeken
k (Nuttige inentingen voor fietsers)
k (Reisverslagen)
Regel 206: Regel 206:
  
 
== Reisverslagen  ==
 
== Reisverslagen  ==
 +
Loeki en Arno Bekers fietsen vanaf het drielandenpunt Rusland-Polen-Litouwen langs de grens naar Klaipeda en naar Nida (2014). In Klaipeda namen ze de ferry naar Zweden. Hun verslag: http://vanuitdestoofstraat.blogspot.nl/2014/08/polen-litouwen-en-een-stukje-zweden.html
  
 
== Landkaarten  ==
 
== Landkaarten  ==

Versie van 17 aug 2014 om 07:45

Inleiding

Situeringskaart

Fietsen in Litouwen

Het land en de mensen

Bevolking en taal

Communicatie met de lokale mensen

 • De mensen spreken Litouws.
 • Jongeren beheersen soms ook Engels of Duits, terwijl mensen van de iets oudere generatie Russisch spreken, al dat is niet bij iedereen even populair. In het zuid-oosten spreken ook aardig wat mensen Pools. Bejaarden spreken vaak geen vreemde taal. Over het algemeen is communicatie op het platteland moeilijker dan in de stad, omdat daar minder mensen een vreemde taal machtig zijn.

Gastvrijheid

 • De mensen lijken eerst wat afstandelijk te zijn. Maar als je hen benadert en iets vraagt, willen ze je graag helpen.
 • Uiteraard is men op het platteland ook nieuwsgierig naar die vreemde fietser, want toeristen blijven meestal in de kuststreek en de steden hangen. Op het platteland zul je dan ook nog kunnen genieten van het authentieke leven zoals het er al decennia aan toe gaat.

Veiligheid

Geld

Munteenheid

 • De munteenheid is de litas.

Wisselen (euro’s, dollars)

 • Wisselagenten aan de Poolse zijde van de grens hebben een zeer ongunstige koers. Bij het omwisselen van zloty’s in litai betaal je geen commissie, als je dollars omgewisselt naar litai, rekenen ze 1% commissie.

Travellercheques

Betaalkaarten (Maestro – VISA – Mastercard)

Geldautomaten

 • In stadjes en steden zijn over het algemeen wel één of meerdere geldautomaten te vinden, maar in de dorpen niet.

Visum

Vanuit België / Nederland

 • Geen visum nodig voor Nederlandse en Belgische staatsburgers.

Vanuit de buurlanden

Speciale clausules

Communicatie

Internet

Telefoon, gsm

Gsm-dekking is geen probleem.

Post, poste restante

Fotoverzameling

Speciale bezienswaardigheden

Fietsen

Hoe er te komen

Per vliegtuig

Per boot

Per auto

Per trein

Apart transport voor de fiets

Lokaal vervoer

Fiets op bus

 • Busmaatschappij Kautra maakt er reclame voor dat ze gratis fietsen vervoeren. Een deel van hun bussen is uitgerust met speciale rekken om de fietsen aan op te hangen aan de achterkant van de bus. Als er echter niet veel bagage in het ruim is, wordt de fiets eerder daarin vervoerd. Bij andere busmaatschappijen is het afhankelijk van de ruimte en het humeur van de chauffeur of de fiets mee mag.
 • Op http://www.autobusubilietai.lt kun je alle dienstregelingen bekijken. Hier staat met een fietssymbooltje aangegeven op welke bussen fietsen mee kunnen.

Fiets op trein

Fiets op boot

Liften met de fiets

Fietsroutes

Bestaande fietsroutes

 • Baltic Cycle brengt een fietsgids uit: "Warschau-Vilnius". In deze gids vind je kaartjes en overnachtingsmogelijkheden.
 • Kettler brengt een Duitstalige fietsrouteboekje uit. Voor meer informatie en updates zie http://www.kettler-verlag.de .

Leuke trajecten

Kaart met foto-links

Wegen en verkeer

Staat van de wegen

Asfaltwegen zijn vrijwel allemaal in goede staat, maar niet alle "verharde" wegen zijn geasfalteerd. Een groot deel zijn grintwegen, die op zich goed onderhouden zijn, maar waarop het vaak niet zo comfortabel rijden is, doordat ze op een wasbord lijken of het grint wel erg grof en veel is. Op de doorgaande onverharde wegen daarentegen is het vaak wel prettig fietsen.

Dichtheid van het wegennet

Verkeersdrukte / gevaar

Op de genummerde wegen, met name die met een nummer dat uit twee cijfers bestaat, kan het druk zijn. Op andere wegen is het over het algemeen rustig tot stil, ofschoon dichter naar de grotere plaatsen het druk kan zijn. Inhalende auto's op asfalt gaan meestal geheel naar links en laten dus voldoende ruimte. Daarentegen wordt er op grindwegen hard gereden, zonder rekening te houden met ruimte, stof en ander ongemak.

Aanwezigheid (vrijliggende) fietspaden

In veel stadjes is wel een stukje fietspad. In hoeverre het daar beter fietsen is dan op de weg, verschilt.

Bewegwijzering

Op de doorgaande wegen over het algemeen duidelijk. Aan het einde van elk dorp wordt aangegeven wat de volgende plaats langs die weg is.

Beste fietsperiode

Seizoenen (droog / nat)

 • De zomer (juni-september) is het meest geschikt om hier te fietsen. De dagtemperatuur is dan 18 graden of hoger. Denk wel aan warme kleding en een regenpak. Ook kun je in dit jaargetijde last hebben van muggen.

Toeristisch hoogseizoen

Heersende windrichtingen

Gemiddelde temperatuur

Onderdelen en reparatie

Reserveonderdelen

Goede buitensportzaken zijn zeer schaars in Litouwen.

Fietsenmakers

Leven

Overnachten

Campings – wildkamperen – natuurcampings

 • Met uitzondering van de nationale parken mag er officieel vrij worden gekampeerd. Er zijn veel goede plekken te vinden.
 • Campings zijn vaak niet meer dan een grasveldje met een kraantje waaruit fris water komt. Een toilet is er nog wel, maar een douche is veelal onbekend. De prijs staat meestal niet in verhouding met het aanbod. Op sommige campings staan hutjes waarin je alle comfort hebt.
 • Campings in de nationale parken zijn gewoonlijk iets beter uitgerust, vaak op de oevers van de rivieren die erdoor lopen. Tegelijk dienen deze campings ook als verzamelplaats voor kajakkers die de rivieren willen afvaren.

Jeugdherbergen

 • In Vilnius is er een jeugdherberg (Old Town Hostel), waar het erg gezellig kan zijn.

Guesthouses, lodges en hotels

 • Hotels vind je in alle mogelijke prijsklassen.
 • Budgethotels zijn schaars en heel sober uitgevoerd.

Particulieren

Specifieke adressen

Eten en drinken

Kookbrandstof

Priktankjes met gas zijn goed verkrijgbaar bij doe-het-zelfzaken, zoals bijvoorbeeld Senukai. Gastankjes met schroefdraad kun je het best ook in deze winkels zoeken, maar zul je er niet altijd vinden.

Markten

Supermarkten, kruideniers

 • In de steden zijn er supermarkten waar bijna alles te verkrijgen is. In de wat grotere dorpjes is meestal wel een buurtwinkeltje waar basisartikelen zoals brood, groente en fruit te verkrijgen zijn. Het assortiment verse groenten en fruit is vaak echter wel erg beperkt (appels, aardappelen, uien, tomaten en kool komen het meest voor).

Kraampjes op straat

Restaurants

 • De Litouwse keuken heeft veel overeenkomsten met de Noord-Europese en Slavische keuken. De basis is meestal aardappelen. Wat betreft vlees zijn de schnitzel en varkenslap populair.

Drinkbaar water

 • Drinkwater uit flessen is overal te verkrijgen.
 • Water uit putten en bronnen is bijna altijd drinkbaar, tenzij de put in onbruik is en het water vervuild is geraakt.
 • Het is wel aan te raden om voorzichtig te zijn met het drinken van leidingwater.

Inentingen & gezondheid

Veelvoorkomende ziekten

Verplichte inentingen

Nuttige inentingen voor fietsers

Inentingen tegen Teken Encefalitis en Rabies (Hondsdolheid) worden aanbevolen voor mensen die veel in de vrije natuur komen. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld kampeerders.
(onder meer: http://www.dokterdokter.nl/reisapotheek/land/5854/litouwen)

Nuttige zaken in de reisapotheek

Beschikbaarheid hospitalen / dokters

Informatiebronnen

 • Ambassade: Rue Maurice Liétart 48; Brussel; 00-32-2-77 22 750
 • Consulaat – Generaal: Laan van Nieuw Oost - Indië 27; Den Haag; (070) 38 55 418.
 • Consulaat: Parklaan 87; Eindhoven; (040) 24 34 856.

Reisverslagen

Loeki en Arno Bekers fietsen vanaf het drielandenpunt Rusland-Polen-Litouwen langs de grens naar Klaipeda en naar Nida (2014). In Klaipeda namen ze de ferry naar Zweden. Hun verslag: http://vanuitdestoofstraat.blogspot.nl/2014/08/polen-litouwen-en-een-stukje-zweden.html

Landkaarten

 • Lietuvos Dviratininku (Litouwse fietsorganisatie) "Lietuvos ir Kaliningrado Sprities" (1:650.000).
 • Jana Seta Map "Litouwen" (1.500.000).
 • Baltikum ADAC (1:500.000). Geeft enkel de grotere wegen aan. Kleinere wegen en bijkomende informatie wordt niet vermeld. De afstanden op deze kaart kloppen beter dan op de andere beschikbare kaarten van het Balticum.
 • Marco Polo "Baltische staten" (1:500.000). Betrouwbare en goed leesbare kaart van Estland, Letland en Litouwen waar bijna alle wegen op staan.
 • Keliu Zemelapis "Lietuva" (1:500.000).
 • Reise Know How "Litouwen" (1:325.000).
 • Eurocart RV (1:300.000). Voor Estland, Letland en Litouwen. Voldoende gedetailleerde kaarten met wat randinfo die je op andere kaarten tevergeefs zult zoeken. Belangrijk is de publicatiedatum, op de oudere kaarten staan de districtsgrenzen nog niet aangegeven.
 • Kaarten van uitgeverij "Briedis". Twee series kaarten (1:100.000-130.000) van verschillende delen van het land, met daarop alle doorgaande verharde en onverharde wegen en allerlei handige symbooltjes zoals overnachtingsgelegenheden en bezienswaardigheden. Bos- en veldweggetjes ontbreken. Of heel Litouwen (1:400.000) met in feite dezelfde wegen, alleen ontbreken het onderscheid tussen grintwegen en onverharde wegen, de kleinste dorpjes en de meeste symbolen.
 • Gratis verkrijgbaar bij de toeristische informatie: Lithuania Tourist Map (1:700.000) is ook heel aardig.

Reisgidsen

Boeken

 • Paul Spapens (2007) "Met de westenwind in de rug". Uitg. Nieuwland. Journalist Paul Spapens beschrijft zijn fietstocht van Nederland naar Moskou. Voor een groot deel van de gefietste route is gebruik gemaakt van de Euroroute R1 (tot aan St. Petersburg).
 • Jan Brokken, Baltische zielen. Jan Brokken schetst op fascinerende wijze de veelbewogen lotgevallen in de drie Baltische staten aan de hand van 27 levensverhalen.

GPS tracks

Nuttige links

http://www.fietsvakantielinks.nl/Landen/Fietsvakantie%20Baltische%20staten.html veel links met fietsvakantieinfo Litouwen, o.a routes, kaarten, gidsen, overnachtingen en vervoer

http://www.biketracks.nl Biketracks van Cok Oostveen (mede-oprichter en oud-voorzitter van de Wereldfietser) organiseert fietstochten in Litouwen.

http://www.landenkompas.nl/litouwen - Belangrijke en nuttige reisinformatie

http://camping.lt/index.php?lang=5 - Overzicht van Litouwse campings, maar er zijn er meer.

Tips