Letland

Uit FietsVakantieWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

Situeringskaart

Fietsen in Letland

Het land en de mensen

Bevolking en taal

Communicatie met de lokale mensen

 • Met Engels lukt het vrij goed bij de jonge generatie. Op het platteland echter is communicatie erg moeilijk omdat niemand enige vreemde taal machtig is, behalve het Russisch. Het Russisch is echter niet erg populair.

Mijn ervaring van afgelopen zomer is dat Engels ook op het platteland redelijk lukt. Duits wil bij de oudere generatie wel eens gaan, en Russisch wordt vrij algemeen geaccepteerd, zeker als het voor Letten duidelijk is dat je geen Rus bent. Bovendien wonen er in Letland veel mensen voor wie Russisch hun moedertaal is. In sommige gedeelten van het land worden teksten zelfs tweetalig (Lets en Russisch) aangegeven. Juuk Slager, 12 september 2009

Gastvrijheid

 • De mensen lijken eerst wat afstandelijk te zijn. Maar als je hen benadert en iets vraagt, willen ze je graag helpen.
 • Op het platteland is men ook nieuwsgierig naar die vreemde fietser, want toeristen blijven meestal in de kuststreek en de steden hangen. Daar zul je dan ook nog kunnen genieten van het authentieke leven zoals het er al decennia aan toe gaat.

Veiligheid

In Riga moet je oppassen met je fiets en deze niet zomaar ergens laten staan. Bij ons (Rob&Mel, 2009) was de fiets zelfs uit de gang van het hostel gestolen, terwijl ze met sloten aan de verwarming waren vastgemaakt. Wij hadden het geluk dat de politie de fietsen dezelfde nacht weer terug vond. Na diverse stadsritten in een politiebusje hebben we onze fietsen daarna in een bewaakte autostalling geparkeerd. In de rest van het land geen probleem!!

Geld

Munteenheid

Sinds 1 januari 2014 is de euro de officiële munteenheid.

Wisselen (euro’s, dollars)

Travellercheques

Betaalkaarten (Maestro -VISA – Mastercard)

Visum

Vanuit Belgie / Nederland

Vanuit de buurlanden

Speciale clausules

Communicatie

Internet

Telefoon, GSM

Post, poste restante

Fotoverzameling

Speciale bezienswaardigheden

Fietsen

Hoe er te komen

Per vliegtuig

Per boot

Per auto

Per trein

Apart transport voor de fiets

Lokaal vervoer

Fiets op bus

Fiets op trein

Fiets op boot

Liften met de fiets

Fietsroutes

Bestaande fietsroutes

 • Vlieg & Fiets brengt een fietsrouteboekje uit met routebeschrijvingen in Letland: http://www.vliegenfiets.nl . Dit boekje kun je alleen kopen in combinatie met een vliegticket.
 • Kettler brengt een Duitstalige fietsrouteboekje uit. Voor meer informatie en updates zie http://www.kettler-verlag.de .

Leuke trajecten

Kaart met foto-links

Wegen en verkeer

Staat van de wegen

Dichtheid van het wegennet

Verkeersdrukte / gevaar

Aanwezigheid (vrijliggende) fietspaden

Bewegwijzering

Bewijzering naar steden en dorpen is goed. Echter naar meertjes en bezienswaardigheden staan vaak borden op grote afstand met een nauwkeurige afstand (bv 4,3km) maar daarna niks meer, zelfs niet als je nog diverse afslagen moet.

Beste fietsperiode

Seizoenen (droog / nat)

 • Het beste fietsseizoen is van april tot september. De winters zijn erg streng.

Toeristisch hoogseizoen

Heersende windrichtingen

Gemiddelde temperatuur

Onderdelen en reparatie

Reserveonderdelen

Fietsenmakers

Leven

Overnachten

Campings – wildkamperen – natuurcampings

 • Het woord camping moet enigszins genuanceerd worden. Zelden is het meer dan een grasveldje met een kraantje waaruit fris water komt. Een toilet is er nog wel, maar een douche is veelal onbekend.
 • Campings zoals wij die kennen, zijn er dan ook bijna niet, maar staan meestal vol met een aantal hutjes waarin je alle comfort hebt. Voor tentkampeerders is er enkel het spreekwoordelijke gat in de grond, terwijl de prijs niet in verhouding staat tot het gebodene.
 • Om die reden wordt er veel vrij gekampeerd. Met uitzondering van de nationale parken mag dat ook.
 • Campings in de nationale parken zijn gewoonlijk iets beter uitgerust, niet zelden op de oevers van de rivieren die erdoor lopen. Tegelijk dienen deze campings ook als verzamelplaats voor kajakkers die de rivieren willen afvaren.
 • Wil je de hoofdstad Riga bezoeken, fiets dan de Riga City Camping voorbij en neem de verderop gelegen Riverside Camping. De eerste aanblik is verschrikkelijk maar met je tentje sta je op een autovrije strook gras met schitterend uitzicht over het water en de stad.

Jeugdherbergen

 • De internationale JH-gids vermeldt slechts enkele jeugdherbergen in de Baltische staten. De respectievelijke organisaties zijn verbonden aan de Finse jeugdherbergcentrale. Er zijn echter tal van alternatieve herbergen. Deze hebben een uitgebreider netwerk en de uitbaters spreken ten minste één vreemde taal (Engels of Duits).

Guesthouses, lodges en hotels

 • Hotels vind je in alle mogelijke prijsklassen.
 • Budgethotels zijn schaars en heel sober uitgevoerd.

Particulieren

Specifieke adressen

Eten en drinken

Kookbrandstof

Markten

 • In Riga vind je de grootste markt van het Balticum, wellicht van heel Oost-Europa. In 5 grote hallen is er zowat alles te vinden wat voedsel genoemd kan worden: zuivelproducten, vlees, vis, groenten en fruit, bakkerijproducten, enz. Het aanbod is er echt overweldigend.

Supermarkten

 • Winkels hebben een groter assortiment dan die in Litouwen en zijn makkelijker herkenbaar aan de buitenzijde.

Kraampjes op straat

Restaurants

Drinkbaar water

 • Het kraanwater is niet drinkbaar: chemische verontreiniging is nauwelijks uit het water gefilterd.
 • Flessenwater is verkrijgbaar bij de wat grotere tankstations van Westerse merken.

Inentingen & gezondheid

Veelvoorkomende ziekten

Verplichte inentingen

Nuttige inentingen voor fietsers

Nuttige zaken in de reisapotheek

Beschikbaarheid hospitalen / dokters

Informatiebronnen

 • Ambassade : Balistraat 88; 2585 XX Den Haag; (070) 306 3934
 • Consulaten : Achterste Erm 20; 7843 TC Erm; (0591) 56 43 40; Atjehweg 7; 2202 AM Noordwijk; (071) 361 2335
 • VIC Cycling Information Centre : Riga, vic@gandrs.lv .

Reisverslagen

Landkaarten

 • Baltikum ADAC (1:500.000). Geeft enkel de grotere wegen aan. Kleinere wegen en bijkomende informatie wordt niet vermeld. De afstanden op deze kaart kloppen beter dan op de andere beschikbare kaarten van het Balticum.
 • Jana Seta Map (1:500.000).
 • Reise Know How (1:325.000).
 • Eurocart RV (1:300.000). Voor Estland, Letland en Litouwen. Voldoende gedetailleerde kaarten met wat randinfo die je op andere kaarten tevergeefs zult zoeken. Belangrijk is de publicatiedatum, op de oudere kaarten staan de districtsgrenzen nog niet aangegeven.
 • Bij de toeristeninfo kan je deelkaarten vinden van diverse gebieden (bv Gauja) op een betere schaal.

Reisgidsen

Boeken

 • Paul Spapens (2007) "Met de westenwind in de rug". Uitg. Nieuwland. Journalist Paul Spapens beschrijft zijn fietstocht van Nederland naar Moskou. Voor een groot deel van de gefietste route is gebruik gemaakt van de Euroroute R1 (tot aan St. Petersburg).
 • Jan Brokken, Baltische zielen. Jan Brokken schetst op fascinerende wijze de veelbewogen lotgevallen in de drie Baltische staten aan de hand van 27 levensverhalen.

GPS tracks

Nuttige links

http://www.fietsvakantielinks.nl/Landen/Fietsvakantie%20Baltische%20staten.html veel links met fietsvakantieinfo Letland, o.a routes, kaarten, gidsen, overnachtingen en vervoer

http://www.fietsvakantiepagina.nl/letland.htm .

http://www.landenkompas.nl/letland - Belangrijke en nuttige reisinformatie

http://www.vliegenfiets.nl Vlieg & Fiets: Deze organisatie kan je vliegreis, vervoer vanaf het vliegveld en eerste dagen verblijf regelen. Daarbij kun je een fietsrouteboekje bestellen.

http://www.biketracks.nl Biketracks van Cok Oostveen (mede-oprichter en oud-voorzitter van de Wereldfietser) organiseert fietstochten in Letland.

Tips