IJsland

Uit FietsVakantieWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

Situeringkaart

Fietsen in IJsland

Toen God klaar was met het scheppen van de aarde had hij nog wat over. Vooral steen, vuur, ijs en water. Hij gooide het in een hoek neer, niet beseffend dat hij IJsland had gecreëerd.

Voor wie houdt van ruwe natuur en tegen een stootje kan wat het weer betreft is IJsland de juiste bestemming.

Befietsbaarheid van het land

 • De ringweg die rond het eiland loopt is goed te befietsen. Enkel in het oosten kom je nog stukken tegen zonder asfalt, maar die zijn goed verhard.
 • Het binnenland is andere koek, soms is de weg niet meer dan een zanderig bandenspoor. Sommige stukken zijn niet te fietsen, je zakt weg in het lava stof, dan ben je blij dat je wasbord tegen komt, de kunst is dan om op het randje van het wasbord te fietsen om grip te hebben.
  Ijsland.png
  Rivieren zonder brug zijn meer regel dan uitzondering, die dienen met voorzichtigheid genomen te worden. Afstappen, eerst zonder fiets proberen, daarna de fiets stoomafwaarts naast je, anders duwt die je onder water.

Het land en de mensen

Bevolking en taal

Communicatie met de lokale mensen

 • De officiële taal is het IJslands, een Scandinavische taal.
 • Onder de 50 spreekt vrijwel iedereen Engels.
 • Als men ziet dat je geen IJslander bent, begint men in het Engels tegen je.

Gastvrijheid

 • De bevolking is erg gastvrij, open en tolerant. Contacten leggen gaat erg gemakkelijk. Men is bovendien erg fietsvriendelijk
 • Het beeld van de norse stoere IJslander werd helemaal doorprikt. Je wordt met rust gelaten, maar zit je met een vraag, dan word je zeer vriendelijk geholpen.

Veiligheid

 • We voelden ons erg veilig op dit eiland.
 • We lieten de fietsen met volle bepakking vaak achter bij een waterval om een eindje te wandelen of bij de supermarkt om inkopen te doen. We hadden nooit het gevoel dat dit roekeloos was. In het verleden was het niet nodig je fiets op slot te zetten, maar helaas is dat inmiddels ook hier verledentijd.

Geld

Munteenheid

 • IJslandse Kroon: ISK

Wisselen (Euro’s, dollars)

 • Op de luchthaven van Keflavik staat een ATM (Automatic Teller Machines, de officiële benaming) waar je met je bankkaart geld kan afhalen - er moet dan wel een MAESTRO of CIRRUS functie opzitten voor internationale transacties. Op de luchthaven is de geldopname beperkt tot een klein bedrag. Ook in Keflavik zelf (5km van vliegveld) kan je geld afhalen. Chris (2008): "De geldautomaat op de luchthaven is beperkt tot afhalen van ongeveer €80 aan IJslandse kronen, je kan dus beter in Keflavik naar de geldautomaat gaan."
  Joop (2009): ik kon zonder probleem 60.000 ISK pinnen, dus dat lage bedrag lijkt me verleden tijd.
 • Eric (2011): Ik kon op de luchthaven 80.000 Isk pinnen.
 • Geld uit de muur halen kan je trouwens in bijna elk stadje en is zeer gemakkelijk. De wat grotere plaatsen beschikken over geldautomaten.

Traveller cheques

 • Geen informatie.

Betaalkaarten (Maestro -VISA – Mastercard)

 • Met een Visa kaart overal terecht. Zelfs voor kleine aankopen is het niet ongebruikelijk.
 • Je kunt met creditkaart werklijk overal terecht. Wij zijn in vier weken IJsland maar twee keer genoodzaakt met contant geld te betalen.

Visum

Vanuit België/Nederland

 • Geen visum nodig

Vanuit de buurlanden

Speciale clausules

Communicatie

Internet

In openbare bibliotheken en toeristenbureaus kun je vaak gebruikmaken van computers met internetverbinding. De prijzen verschillen sterk, soms is het gratis.

Wat ook kan: koop in Nederland een Huawei Mifi router. In IJsland koop je bij Simmin een simkaartje met alleen 3G. Voor nog geen 15 euro kan je voor 5 GB aan data verstoken. Dekking van Simmin is vrij goed.

Telefoon, GSM

Post, poste restante

Fotoverzameling

In het binnenland zijn er vaak geen bruggen over de rivieren en moet je voorzichtig proberen aan de overkant te raken.

Speciale bezienswaardigheden

 • De Oxipass, een afsteek van de ringroad richting Eglistadir is stevig maar is landschappelijk zeker de moeite waard.
 • Hoe toeristisch ook, Landmannalaugar is echt waanzinnig mooi. Het type landschap hier kom je maar op weinig andere plekken op de wereld tegen.
 • Kerlingarfjoll (zie foto) is een prachtig gebied en van twee kanten met de fiets te bereiken. Mooie ronde heuvels, met bruin, groen en wit, beekjes en op allerlei plaatsen stoom uit de grond.

Kerlingarfjoll.jpg

Fietsen

Hoe er te komen

Per vliegtuig

 • Prijsvechter WOW Air vliegt 3 keer per week rechtstreeks van Amsterdam naar Reykjavik. De fiets kan mee voor 28 euro enkele reis. Net als bij andere prijsvechters moet ook de ruimbagage apart geboekt en betaald worden.
 • Icelandair vliegt rechtstreeks van Amsterdam naar Reykjavik. Fietsvervoer moet je per mail bevestigen. In 2007 kost het 30 euro enkele reis. Betalen kan op luchthaven. Fietsdoos of fietshoes is verplicht.
 • Icelandair: Amsterdam (Schiphol) – Kevlavik: We maakten de vergelijking met Icelandexpress maar beslisten uiteindelijk dat het prijsverschil niet opwoog tegen de nadelen.Vb. Icelandexpress vertrekt vanuit Eindhoven. Er rijdt een trein naar toe maar dan moet je nog met een bus naar de luchthaven. Schiphol bereik je rechtstreeks per trein Bij beide maatschappijen moet je in theorie bijbetalen voor de fiets (30 euro per fiets enkele reis). Maar dan vallen ze buiten de bagagevrijstelling van 20 kg. Wij betaalden alleen voor de heenreis. Op de terugreis vergat men het aan te rekenen. Wat zeker mee de doorslag gaf was dat Icelandexpress zich het recht verschafte de fietsen ten allen tijde te weigeren indien er ruimtegebrek was in het vliegtuig. De fiets moest verpakt zijn in een zak of een kartonnen doos. Op de heenweg waren de fietsen onbeschadigd. Op de terugweg was van één van de fietsen een wiel zo toegetakeld dat het vervangen diende te worden. Maar de schade werd zonder problemen vergoed. We boekten de vlucht via internet, rechtstreeks op de site van Icelandair met bevestiging via email. Enkele extra mailtjes waren nodig om voor de fietsen te reserveren, dat ging blijkbaar niet op de site.

Per boot

 • Smyril-line vaart twee maal per week vanuit Denemarken (Hirtshals) naar de Faroer en op een van deze overtochten aansluitend naar IJsland (Seydisfjordur): http://www.smyril-line.com . Je kan dus in een keer de oversteek maken (ca 48 uur) of in twee keer met een tussenstop van drie dagen op de Faroer.
 • Harry Wagenaar: "Het leuke van de veerboot is dat je ruim de tijd hebt om met andere mensen informatie uit te wisselen. Als je geluk hebt kun je een prachtige zonsondergang meemaken.

Per auto

Per trein

Apart transport voor de fiets

Lokaal vervoer

Fiets op bus

 • In het hoogseizoen rijden er bussen waar je fiets mee mee kan tegen betaling. Sjirk Meijer (2007): "Ik heb de F26 (Sprengisandur) met de bus gedaan. De fiets ging achterop op een speciale beugel. Tips: neem twee stukjes buisisolatie mee om over het staal van de drager te doen en wat spanbandjes om de fiets vast te zetten."

Fiets op trein

Fiets op boot

De fiets gaat voor €15,- mee op de boot uit Hirtshals (Denemarken). De overtocht met de Smyril line duurt 2-3 dagen met een stop in Tórshavn (Færøer).

In 2012 is er op alleen 9 mei de mogelijkheid om in Lerwick (Shetland eilanden, Schotland) op te stappen.

Liften met de fiets

Fietsroutes

Bestaande fietsroutes
Picture 4.png

 • Echte fietsroutes bestaan er niet in IJsland.
 • Enkel in Reykjavik is er een netwerk van genummerde routes overzichtskaart fietsroutes Reykjavik
 • Er bestaat een kaart met een netwerk van genummerde routes in Reykjavik. Met deze kaart valt niet te fietsen. De nummers zijn niet terug te vinden bij de fietspaden en ik heb uiteindelijk gekozen om toch op de grote weg (nr 41) richting Keflavik te fietsen (2011).
 • Vlieg & Fiets brengt fietsrouteboekjes uit met routebeschrijvingen in IJsland: http://www.vliegenfiets.nl . Dit boekje kun je alleen kopen in combinatie met een vliegticket.
 • Kettler brengt een Duitstalige fietsrouteboekje uit. Voor meer informatie en updates zie http://www.kettler-verlag.de .

Leuke trajecten

 • Een klassieker is een rondje IJsland over de ‘Ringroad’ in combinatie met de doorsteek door het binnenland over de Kjölur route.
 • Een vrij onbekende, verlaten maar erg mooie route is de horse/jeep track van het prachtige Kerlingarfjoll naar het zuidoosten en dan zuiden, evenwijdig aan de Pjorsa. Bij elkaar 106km, 2 tot 3 dagen fietsen.
 • Fiets de route tussen Thorsmork en Landmannalaugar via de F261, F210, F233 en F208. Een afwisselende en indrukwekkende driedaagse route!

Kaart met foto-links

Wegen en verkeer

Staat van de wegen

 • De ringweg is bijna volledig geasfalteerd, de wegen door het binnenland zijn ruwe pistes (stenen, wasbord) waar een goede mountainbike/trekkingfiets met brede banden op zijn plaats is.
 • Verkijk je niet op de dagafstanden. Als je wind mee hebt op een asfaltweg kun je meer dan 100km op een dag halen. Maar zeker landinwaarts zijn veel wegen, ook de doorgaande, een beproeving. Hier fiets je vaak nog geen 10km per uur. Nog erger zijn de verlaten tracks met kilometers lang mul zand; lopen is dan soms de enige optie.

Dichtheid van het wegennet

Verkeersdrukte / gevaar

 • Rond Reykjavik is het tamelijk druk, de Ring wordt steeds drukker (met name het zuiden). Daarbuiten zo'n 5-20 auto's per uur.
 • In 2007 viel de drukte, uitgezonderd in de onmiddellijke omgeving van Reykjavik, wel mee. Maar de ringweg zal met het toenemend toerisme van jaar tot jaar drukker worden. Ook op de Kjölur doorsteek is het zaak vroeg te vertrekken. Dan vermijdt je storende auto’s.

Aanwezigheid (vrijliggende) fietspaden

Bewegwijzering

Beste fietsperiode

Seizoenen (droog / nat)

 • De beste tijd om te fietsen is de zomer. Het weer is erg veranderlijk. Het kan vaak regenen, maar het kan ook een maand zonder regen geven. In de zomer is wel veel zon, maar desondanks toch fris. Het is aan te raden om bergschoenen of iets dergelijks mee te nemen tegen koude voeten. 's Nachts kan het behoorlijk koud zijn, neem dus een warme slaapzak mee.
 • Half juni, juli, augustus en half september zijn de maanden waarin een doorsnee fietser het prettig zal vinden in IJsland. Zij die graag met sneeuwbanden rijden hebben meer keuze.
 • Het binnenland is in veel gevallen gesloten tot midden of zelfs eind juni. Een overzichtvind je op visiticeland. Dan nog kan het weer zeer grillig zijn. Deprimerend grijs weer met laaghangende wolken, zelden aangenaam warm. Tijdens het fietsen gaat het nog wel maar bij de tent is het snel koukleumen.
 • Eric: In 2011 was een groot gedeelte van het binnenland tot half juli gesloten vanwege sneeuw. Dit is extreem laat, maar kan dus wel voorkomen. Op de website van Vegagerdin (Icelandic Road Administration) kun je zien welke wegen gesloten en geopend zijn, wat voor werkzaamheden er plaatsvinden en hoeveel auto's er per etmaal over de weg gereden zijn (voornamenlijk verharde wegen).
 • Wat absoluut een zegen is zijn het aantal uren daglicht. In juli wordt het gewoon niet donker.
 • Rutger: "Ik fietste in de laatste jaren zo'n 3500 kilometer op IJsland. Beviel heel goed. Het was een kwestie van tussen de buien door rijden. Dus als je 's morgens wakker wordt en het regent, gewoon een goed boek lezen en pas 's middags of eventueel 's avonds vertrekken."
 • Luddo: "Van de vier weken heb ik circa 3 weken regen gehad. Ik heb nog nooit zoveel afgezien terwijl ik al redelijk wat gefietst heb in het hooggebergte."
 • Willem: "Van de drie weken hebben wij drie dagen noemenswaardige regen gehad en verder vooral zon. Ook al was het maar 10-15 graden, insmeren was een must. We hadden ook nog eens vaak wind mee."
 • Bas: "Zelfs in september en oktober kun je het treffen met het weer. Ik heb veel zon gehad en af en toe wat buien. Wel veel wind natuurlijk maar dat hoort erbij."

Toeristisch hoogseizoen

Heersende windrichtingen

 • De echte spelbreker is de wind. Die neemt trouwens een flink deel van de koude voor zijn rekening. Wij fietsten tegen de klok en hadden overwegend wind tegen maar weten niet of dit een constante is en hij kan echt flink doortrekken. Vooral in de namiddag. Dus ’s morgens vroeg of ’s avonds (’s nachts) rijden kan een oplossing zijn.
 • Peter Klomp: "Er zijn veel verhalen over de wind en de richting op Ijsland. Sommigen zweren erbij dat ie voornamelijk tegen de klok mee over het eiland waait (dus aan de zuidkant van west naar oost en aan de noordkant omgekeerd), anderen beweren het tegendeel. Onze ervaring is gemixed. Van Arnes richting Landmannalaugar zeer zware wind tegen. Gecombineerd met de wegen en het feit dat je continu naar boven fietst is het zonder twijfel de zwaarste etappe die we hebben afgelegd: 58 km in 7 uur fietstijd staat me nog helder voor de geest. Een paar dagen later echter hebben we van Hofn naar het eerstvolgende fjord na Djupivogur liefst 126 km afgelegd met een gemiddelde van 25! Stevige wind in de rug dus."

Gemiddelde temperatuur

Onderdelen en reparatie

Reserveonderdelen

 • In Reykjavik vonden we gemakkelijk een nieuwe buitenband (type mountainbike) voor een 26 inch wiel.

Fietsenmakers

 • Behalve in de grotere plaatsen, zoals Reykjavik, Hella, H?fn, Egilsladir en Akureyri, ben je volledig op jezelf aangewezen. Tussen Selfoss in het zuiden en Akureyri in het noorden is geen enkele fietswinkel te vinden. Dit is zo'n 1000km via de ringweg.
 • In Selfoss verkocht de fietsenmaker geen 28 inch wielen. Deze waren wel in Reykjavik te koop.

Leven

Overnachten

Campings – wildkamperen – natuurcampings

Wildkamperen.jpg

 • In IJsland wordt vrij kamperen oogluikend toegestaan, behalve op plaatsen waar het expliciet verboden is (zoals in nationale parken). Soms is het noodzakelijk omdat er geen camping in de buurt is. Wildkamperen is op veel plekken eenvoudig.Het is een machtig gevoel als je je tentje aan een jeep track midden in de weidse omgeving zet. Grote lavablokken, een dikke laag mul zand (neem duinharingen mee!) of afgespannen weilanden kunnen soms roet in het eten strooien.
 • IJsland telt talrijke campings variërend van zeer eenvoudig (een toilet en lavabo) tot heel redelijk voorzien (droogkasten). Ze zijn schoon en veilig.
 • Reserveren is niet noodzakelijk.
 • Heel prettig vonden wij het dat je op sommige campings een ruimte had waar je binnen kan koken en eten (toch even lekker opwarmen)
 • Wettelijk gezien mag je op IJsland vrij kamperen, met een maximum van 3 tenten bij elkaar. Dit met uitzondering van natuurgebieden, waar wildkamperen verboden is (mededeling warden camping Hvangill).

Jeugdherbergen

 • De jeugdherbergen zijn klein en gezellig. Ze liggen echter op een afstand van meer dan 100 km van elkaar.
 • In het naseizoen, vanaf september dalen de prijzen van guesthouses aanzienlijk en slaapzak- accomodatie kost je per nacht dan ongeveer 20 euro (2010).

Guesthouses, lodges en hotels

 • Hotels of logeren bij de boer… het kan allemaal maar is ook meteen een flinke hap uit het budget.

Particulieren

 • Overnachten bij particulieren of op boerderijen is goed mogelijk. Het zijn erg gezellige mensen.

Specifieke adressen

Eten en drinken

Kookbrandstof

 • Campinggas word vaak verkocht door benzinestations en is ook te vinden op de camping in Reykjavik.
 • Brandstof voor de Trangia is bij de meeste grotere tankstations goed verkrijgbaar. Het heet daar Rautspritt. Het brandt goed. Vervelend is alleen dat het ook flink roet en je spullen met een vettige zwarte laag bedekt die lastig weg te krijgen is.
 • Een goede link betreffende kookbrandstoffen in IJsland:              http://www.rusring.net/island/2010/05/how-to-cook-coleman/

Markten

Supermarkten

 • Behalve het zuidwesten is IJsland dun bevolkt, wat betekent dat je voldoende proviand zelf moet meenemen. Bij benzinestations is meestal ook een winkel waar van alles te koop is. Omdat je wel eens door slecht weer overvallen kunt worden is het sowieso verstandig altijd voldoende voorraad bij je te hebben.
 • In de supermarkten kan je ook gedroogde pakken spaghetti, couscous, noedelsoepjes en toestanden kopen waar je alleen maar water moet aan toevoegen, handig als je voor enkele dagen eten moet meenemen. Het kampeerdersegment van de bevolking wordt duidelijk niet vergeten. Op campings is er soms een barbecue ter beschikking.

Kraampjes op straat

Restaurants

 • Vroeger was uit eten gaan in IJsland werkelijk duur. Met de economische neergang die ook IJsland heeft getroffen, is uit eten gaan inmiddels net zo duur/goedkoop als in Nederland. Menu's zien er wel wat anders uit dan in Nederland, met specialiteiten als puffin (papegaaiduiker), walvisvlees en lamsvlees. Verder uiteraard veel verse vis op het menu, waar zelfs mensen die normaliter (in Nederland) niet van vis houden van kunnen smullen!

Drinkbaar water

 • Flessenwater is gemakkelijk te kopen maar je kan net zo goed water ‘uit de natuur halen’. Wij gebruikten het zonder filter of micropur. Omdat het dikwijls fris was drink je niet zo veel en als je het gebruikt om te koken is het altijd veilig.

Inentingen & gezondheid

Veelvoorkomende ziekten

 • Geschikte kledij is noodzakelijk.
 • Onderkoeling kan sneller optreden dan je misschien zou verwachten, daarom een aandachtspunt als je het binnenland doorkruist waar je toch meer op je zelf aangewezen bent.

Verplichte inentingen

 • IJsland is Europa. Extra voorzorgsmaatregelen wat gezondheid betreft zijn niet nodig.

Nuttige inentingen voor fietsers

Nuttige zaken in de reisapotheek

Beschikbaarheid ziekenhuizen / dokters

Informatiebronnen

 • The Icelandic Mountain Bike Club: P.O. Box 5193; 125 Reykjavik; +3541620099; mberg@islandia.is of ifhk@mmedia.is

Reisverslagen

Reisverslagen in de Wereldfietser/Vakantiefietser en andere tijdschriften

 • Erik van de Perre "Poort naar de hel: Fietsen door IJslandse lavavelden." Op Pad, juni 2006, 24-29.

Reisverslagen elders op het Internet

Landkaarten

 • Freytag & Berndt – IJsland 1: 400.000: Handige kaart met campings, bezienswaardigheden, hoogtelijnen. Als je de ringroad rijdt en de Kjölur doorsteek neemt, zou verloren rijden een huzarenstuk zijn.
 • ANWB (1:800.000)
 • Ferdakort Island (1:500.000). Uitstekend
 • Reise Know How (1:425.000). Chris: "Deze kaart vond ik uitstekend, handig is het duidelijke overzicht van hoogteverschillen d.m.v. de kleuren op de kaart." Gerd: "Op plastic dus gaat niet kapot en er is net een nieuwe druk (2013)"
 • Landmaelingar en LMI hebben verschillende deelkaarten van IJsland op schaal 1:25.000 - 1:300.000.
 • Myvatn (1:100.000). Wandelkaart, uitstekend.
 • Skaktafell (1:100.000). Wandelkaart, uitstekend.
 • http://www.openfietsmap.nl/downloads/iceland - Routerende topokaart voor de GPS (Garmin), met hoogtelijnen
 • http://www.ourfootprints.de/gps/mapsource-island_e.html : topomap van ijsland, niet routerend.
 • Deelkaarten van IJsland zijn niet noodzakelijk maar wel prettig bij doorsteken van het binnenland.

Reisgidsen

 • Voor natuurschoon en vrijkamperen hoef je niet constant met je neus in een reisgids te zitten. Op voorhand enkele reisgidsen diagonaal doorlezen volstaat.
 • Kettler Verlag (2001) "Island per Rad." Zeer gedetailleerd, verkrijgbaar in Nederland. Voor meer informatie en updates zie http://www.kettler-verlag.de . Filip: "daar staan de meeste fietsroutes in (met gedetaileerde uitleg als 'nu 3 km gestaag bergop fietsen', 'vanaf hier gedurende 20km geen water meer beschikbaar'). Nuja, ik vond dit redelijk saai te lezen voor de reis (ook in het Duits) en tijdens de reis heb je er ook geen goesting in, dan zie je wel. Dus echt noodzakelijk vind ik het niet. Ik had het mss wel beter gelezen op het stuk tussen Myvatn en Egilsstaddir want daar zijn we zonder eten gevallen (echt niets te vinden): we hebben toen maar gelift :-) (en zijn meegenomen dooreen ijslands busje met 2 gasten in die ons nog lekker gedroogde vis hebben aangeboden + leuk gesprek over Ijslandse bands als Sigur Ros en Mugison)."
 • Island BSI Travel. Te verkrijgen bij Icelandair Amsterdam.
 • Lonely Planet (2004) "Iceland."
 • Vlieg & Fiets "IJsland, de vuur en ijs route". Dit boekje kun je alleen kopen in combinatie met een vliegticket. Meer informatie via http://www.vliegenfiets.nl .

Boeken

 • Josie Dew: De wind in mijn wielen, uitgeverij Arena, ISBN: 9069744937. Verzamelbundel met onder andere een fietsreis naar de Noordkaap via IJsland.
 • Isabelle de Vis en Wim Tollenaere "Fietsen tussen maan en vulkaan."

GPS tracks

Nuttige links

http://www.fietsvakantielinks.nl/Landen/Fietsvakantie%20Ijsland.html veel links met fietsvakantieinfo Ijsland, o.a routes, kaarten, gidsen, overnachtingen en vervoer http://www.vliegenfiets.nl Vlieg & Fiets: Deze organisatie kan je vliegreis, vervoer vanaf het vliegveld en eerste dagen verblijf regelen. Daarbij kun je een fietsrouteboekje bestellen. http://www.travelnet.is/transport/doaboutdriving.htm : Openings- en sluitingsdata voor een aantal grote routes. http://www.vegag.is/vefur2.nsf/pages/fu_fv_hagnytaruppl_opnun_fjallvega_eng.html : Openings- en sluitingsdata voor een aantal grote routes.
http://www.landenkompas.nl/ijsland - Belangrijke en nuttige reisinformatie

Tips

Hoe houd ik het budgetvriendelijk

 • Momenteel (2009) is IJsland goedkoper dan België of Nederland
 • Schrap uit eten gaan maar van het lijstje (ook een hamburger met frieten).
 • Koop zo veel mogelijk ‘bewaarbaar’ eten thuis als je mag meenemen. Er staat een limiet op de invoer, ik dacht 3kg per persoon.
 • Voor meerdaagse tochten: koop de winkelvoorraad aan zakjes noodles, gooi ze in een grote plastic tas, stamp ze fijn. Elke dag een voedzame traktatie voor weinig geld.
 • Als je eten of drinken koopt in IJsland doe het dan in de Bonus supermarkten, ze zijn echt een stuk goedkoper dan de rest. Maar ze zijn niet in elk stadje aanwezig, en ze hebben soms gekste openingstijden. Wij maakten het mee dat ze pas om 12 uur ’s middags opengingen.
 • Als vervoermiddel gebruik je uitsluitend je eigen fiets en overnachten doe je d.m.v. wildkamperen. Dit is eigenlijk alleen in de nationale parken verboden. Je moet natuurlijk ook niet zonder toestemming op iemands met prikkeldraad afgespannen landgoed gaan staan of vlak naast een officiële camping, gebruik je gezond verstand.
 • Het gebrek aan een douche is eenvoudig op te lossen. Als je om de paar dagen het zwembad of de hotpot in duikt (naakt douchen vooraf is verplicht) dan is dat probleem ook van de baan.
 • Op sommige met lavablokken bezaaide stukken kan wildkamperen problematisch zijn. Ga dan voor een camping. Als je geluk hebt is het één waar je binnen kan koken op een elektrisch vuur en voor even ontsnappen aan de natuurelementen.
 • Alle natuurfenomenen zijn gratis toegankelijk, ook de nationale parken. In welk land kan je dat nog zeggen?

Kledij

 • Regenkledij is onontbeerlijk.
 • Warme kledij in lagen. Wij reden steeds met een lange koersbroek en met op zijn minst één fleecetrui maar meestal meer.
 • Ook warme handschoenen en een muts waren geen overbodige luxe.
 • Een short en T-shirt hadden we één keer enkele uurtjes aan (op de camping in Egilsstadir).
 • Ik heb in drie weken tijd drie uur een korte broek aangehad. Bezuinig niet op warme kleding. In augustus ging was het op de hoogvlakte tegen het eind van de avond vaak rond het vriespunt.
 • Probeer op het ritme van het weer te leven: Schijnt ’s middags min of meer de zon maak dan op je brandertje maar al vast een warme maaltijd klaar op een leuke picknick plaats met tafel. ’s Avonds regent het misschien of is het zo koud dat je er geen zin meer in hebt.