Faeröer

Uit FietsVakantieWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

De Faeröer-eilanden horen formeel bij Denemarken. Het landschap is kaal, kaal gevreten door de schapen maar de steile klifkusten vol vogels, de fjorden en de rust maken het tot een onbeschrijfelijk mooie bestemming.

Situeringskaart

Het land en de mensen

Bevolking & taal

Iedereen spreekt Deens en Faeroers (dat een beetje lijkt op IJslands). De jongeren spreken meestal ook goed Engels. De mensen zijn een beetje verlegen, maar heel vriendelijk.


Geld

Deense kroon. De prijzen zijn tamelijk hoog, in 2011 aanzienlijk hoger dan in Denemarken en IJsland. Lokaal vervoer per bus of ferry is goed te betalen.

Visum

Communicatie

In de bibliotheek van Torshavn kun je gratis internetten. Bij de Tourist Information kan het ook, maar daar moet je ervoor betalen.

Fotoverzameling

Speciale bezienswaardigheden

Fietsen

Hoe er te komen

Vliegtuig

  • Kopenhagen onderhoudt een vliegverbinding met de eilanden.

Boot

Smyril Line vaart in de zomer 2 keer per week van Denemarken naar Torshavn. Eén keer per week vaart de boot door naar IJsland. Op de heen- of terugweg naar of van IJsland is zonder bijbetaling een stopover van 3 dagen op de Faeroer mogelijk.

Lokaal Vervoer

Tussen sommige eilanden varen veerboten. Alle dorpen op de eilanden zijn per bus te bereiken en de weg er naartoe is verhard. De fiets mag mee in de bus.

Fietsroutes

Bestaande routes

leuke trajecten

Rond rijden is lastig. Vanwege de vele fjorden, lopen de meeste wegen dood en wordt je dus gedwongen dezelfde weg weer terug te fietsen. Mooi is het vrijwel overal.

De doorgaande wegen op het centrale eiland Streymoy zijn erg druk (zeker tijdens de ochtend- en avondspits) en de auto’s rijden behoorlijk hard. Vanuit Torshavn naar het noordwesten kun je beter niet de erg drukke weg nr 50 nemen. Een goed, rustig en mooi alternatief is de oude pasweg nr 10. Heerlijk rustig fietsen kan op het relatief vlakke eiland Sandoy (de veerboot vertrekt vanaf Gamlaraett, ten zuiden van Torshavn).

GPS tracks

Kaart met foto-links

Faeroer3a.jpg

Wegen en verkeer

Staat van de wegen

De kwaliteit van het asfalt is verbluffend, tot en met het laatste huis ligt er prachtig asfalt.

Op veel trajecten zijn tunnels; zorg dus voor een goede verlichting. Er zijn twee soorten tunnels: ‘gewone’ tunnels door de bergen en ‘sub sea tunnels’ van het ene eiland naar het andere.

De gewone tunnels verschillen nogal van elkaar: één- of tweebaans, verlicht of onverlicht. De lengte varieert van 200 meter tot ruim 3 km. Spannend, maar niet geheel ongevaarlijk.

Daarnaast zijn er twee sub sea tunnels: naar het eiland Vagar (5 km) en naar het eiland Bordoy (6 km). Ik heb ze niet uitgeprobeerd, maar ik neem aan dat je in deze tunnels flink moet dalen en klimmen. Je kunt ook de bus nemen door zo’n tunnel. De fiets kan mee.

Dichtheid van het wegennet

Bewegwijzering

Het is wat lastig om Torshavn uit te komen. Eenmaal buiten de stad is de bewegwijzering voldoende.

Beste fietsperiode

De beste fietsperiode in ongetwijfeld de zomer: juni, juli en augustus. Het wordt dan bijna niet donker. De gemiddelde maximumtemperaturen liggen 's zomers rond de 12 graden en het is de droogste tijd van het jaar. Het weer is echter ook in de zomer heel wisselvallig. Elk moment dat het niet regent, is meegenomen.

Onderdelen en reparatie

In de hoofdstad Torshaven zullen ongetwijfeld fietsenmakers te vinden zijn.

Leven

Overnachten

Er zijn ongeveer 10 kampeerterreintjes. Vrij kamperen is niet toegestaan, maar als je in een dorpje vraagt of je ergens mag staan, lukt dat misschien wel.

Eten en drinken

Inentingen & gezondheid

Informatiebronnen

Reisverslagen

Landkaarten

Reisgidsen

Boeken

Nuttige links

Tips

  • Harry Fietsenaar: “Ik heb de Faeröer-eilanden bezocht op doorreis naar IJsland. De veerdienst vaart tussendoor naar Bergen (Noorwegen), komt na drie dagen weer terug en vaart dan weer verder. De eilanden zijn naar mijn mening echter zo mooi, dat een langer verblijf zeker aan te raden is. Ga er niet alleen fietsen, stap ook af en toe af en wandel richting de prachtige kliffen, onbeschrijfelijk mooi.”