Doe mee

Uit FietsVakantieWiki

Versie door Dolly (Overleg | bijdragen) op 15 jun 2015 om 18:23

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op de bijdragerspagina van de online FietsVakantieWiki van de Vakantiefietser en de Wereldfietser!

Let op: als je alleen op de Fietsvakantiewiki wilt lezen is registreren en aanmelden niet nodig. Ook zonder registratie en aanmelding kun je alle teksten lezen.

Hieronder lees je enige richtlijnen en vind je hulpmiddelen bij het maken van bijdragen aan deze wiki.

betreft: Bikeline Vennbahn-Radweg De route van het hoofdstation Aken naar Aken Rothe Erde, die in de editie van 2014 staat is heel ingewikkeld. Ik kreeg een fotocopie van een allersimpelst traject op het hoofdstation Aken bij de fietsverhuurders aan de linkerzijde van het station. Je kunt direct bij het station de Römerstrasze infietsen in oostelijke richting. De weg maakt bochtje naar links, daarna direct weer rechtsaf slaan, de Zollersnstr., de overgaat in de Oppenhoffallee.Deze blijven volgen en onder het spoor bij Rothe Erde doorfietsen en direct links afslaan = klimmend pad rechts van het spoor. Dan de stad uit alsmaar rechtdoor, waarna snel het fraaie fietspad begint.

Hoe werkt het? Korte versie

Het is een stuk simpeler dan facebook of hotmail!

Via de knopjes aanmelden/registreren rechtsboven kun je een account aanmaken en inloggen. Eenmaal ingelogd verschijnt boven de paginatekst o.a. het knopje bewerken. Daarop gedrukt kun je de tekst van de pagina bewerken. Als je opmaak wilt bewerken, wat meestal niet nodig is, dan staat wat je nodig hebt op het Spiekbriefje. Als je klaar bent is er het knopje opslaan en volg je wat er gevraagd wordt. Klaar.

Hoe werkt het? Lange versie

Account aanmaken en inloggen

De Fietsvakantiewiki bewerken is alleen mogelijk als je een account hebt en vervolgens inlogt. Klik op Aanmelden / registreren en vervolgens op {registreren} om een account aan te maken. Volg de vragen.

Zodra je een account hebt kun je inloggen met je gebruikersnaam en je wachtwoord. Klik daarvoor op Aanmelden / registreren en volg de vragen.

Bewerken

Zodra je ingelogd bent verschijnen er boven (bij de Wereldfietser) of rechts van (bij de Vakantiefietser) de paginatekst extra knoppen waaronder de knop {bewerken}. Deze knop leidt naar de pagina waarmee je de pagina waar je net was kunt bewerken. Het bewerken gebeurt door middel van tekst zonder opmaak (zogeheten platte tekst) met codes en is dus niet What-You-See-Is-What-You-Get. Verdiep je daar even in voordat je een pagina bewerkt. Voor de te gebruike codes is er een korte handleiding: het Spiekbriefje. Er is ook een pdf-versie van het spiekbriefje om het op één A4 uit te printen. Raadpleeg de Tekstopmaakhandleiding van Wikipedia voor meer gedetailleerde informatie.

Een nieuwe pagina maken

Wil je een nieuwe pagina aanmaken vervang dan de naam van de pagina in het webadres ( URL) door de naam van de nieuw te maken pagina. Vraag vervolgens de niet bestaande pagina op door op enter te klikken. Klik op {aanmaken} boven de paginatitel, geef de pagina inhoud en sla de pagina op.

Opslaan

Als je een pagina bewerkt hebt sla je hem op met de knop onderaan de bewerkpagina. Daarmee is hij direct zichtbaar voor iedereen. Geef een kleine samenvatting van je werk in het betreffende vak.

Beveiliging met beantwoorden van vragen

Wegens aanhoudende reclame die verzonden wordt door geautomatiseerde systemen wordt gebruikers bij het aanmaken van een account en bij het opslaan van wijzigingen gevraagd om een 'human interactive proof' testje te doen: het geven van een juist antwoord op een gemakkelijke vraag. Op die manier kan een menselijke gebruiker van een spambot onderscheiden worden.

Iets heel nieuws?

Als je nieuwe inhoud wil toevoegen die onder geen enkel topic in de bestaande structuur past, mail dan de beheerder om een nieuwe categorie te laten toevoegen.

Regels

Doelgroep

Met deze wiki proberen we van nut te zijn voor een breed scala aan vakantiefietsers: van mensen die er een aantal dagen in de Benelux op uit trekken tot fietsers die de halve wereld befietsen. Dat is soms best lastig. Houdt daar rekening mee: als adviezen niet voor iedereen of overal gelden zet er dan bij waar en voor wie het advies bedoeld is. Als adviezen landenspecifiek zijn zet het dan in de landeninformatie van het betreffende land.

Landeninformatie bewerken

Recente landeninformatie is altijd gevraagd. Als je recentere informatie hebt dan die op een huidige landenpagina staat zet die er dan bij. Voor sommige landen is het nuttig om er een jaartal bij te vermelden. Weet je zeker dat iets achterhaald is, zoals visabeperkingen, gebruik van communicatiemiddelen etc., verwijder dat dan en geef bij het opslaan aan waarom. Wil je informatie toevoegen waarvoor geen kopje is, neem dan de Blanco landenpagina als voorbeeld. Lees ook meer op de pagina Landeninformatie bijwerken

Houd het overzichtelijk

Het verdient sterke voorkeur om behalve de codes van het spiekbriefje zo spaarzaam mogelijk te zijn met andere codes zoals HTML om het bewerken overzichtelijk te houden. Pagina's die met externe html-editors zijn opgemaakt bevatten vaak extreem veel code en zijn nauwelijks meer bewerkbaar. Dit is niet toegelaten. Toevoegen van links naar routes, reisverslagen, boeken, kaarten, weblogs, adressen et cetera a.u.b. zo veel mogelijk bij het betreffende land of het betreffende werelddeel onder Vakantie- en Wereldreizen plaatsen.

Afbeeldingen en andere bestanden kun je uploaden via de knop Bestand uploaden in het menu onder hulpmiddelen die je ziet als je ingelogd bent. Een uitgebreide handleiding daarvoor vind je hier.

Reclamebeleid

Hoewel reclame op een wiki in principe niet is toegestaan, is het voor fietsersinformatie onvermijdelijk dat merken, uitgevers etc. genoemd worden, zeker in landeninformatie. Om de wiki niet op een reclamefolder te laten lijken houden we ons aan de volgende regels:

  • Geef specifieke informatie op de juiste pagina. Als een reisorganisator reizen organiseert naar een bepaald land, dan hoort bij de landeninformatie een link te staan naar specifiek op dat land gerichte informatie.
  • Geef informatie op de juiste plaats op de pagina.
  • Beperk je tot het geven van een link met hoogstens wat feitelijke informatie waarover het gaat. Gebruik geen reclametermen.
  • Maak geen pagina's aan die over één organisatie gaan. De organisatie heeft zelf waarschijnlijk een website met het doel die informatie te geven.
  • Voor het evalueren van gebruikerservaringen met merken van fietsen en uitrustingsstukken is het forum niet ideaal. Je zou volledig moeten zijn in het bestrijken van de markt en objectieve resultaten moeten geven. Wat wel kan is informatie geven over wat gebruikelijk is, zoals 'Ortlieb en Vaude zijn de meest populaire merken tassen voor vakantiefietsers'.

Rechten

Op geplaatste teksten en bestanden mogen geen auteurs- of portretrechten rusten. Auteurs die eigen teksten of bestanden plaatsen geven de tekst resp. afbeeldingen door middel van de plaatsing vrij voor op deze wiki. Auteursvermeldingen zijn niet toegestaan; via de pagina- of bestandsgeschiedenis kan iedereen de plaatser van tekst of bestand overigens eenvoudig terugvinden.


De Vakantiefietser vzw en de Wereldfietser behouden zich het recht om deze informatie ten allen tijde te wijzigen of te verwijderen. De Vakantiefietser vzw en de Wereldfietser zijn niet verantwoordelijk voor eventuele aanstootgevende of foutieve informatie.